Pasiunea, renumele și posteritatea

Sau despre trei * variabile incerte – denumirea corpurilor cerești.

Ambalajul vinde produsul, iar numele atrage renumele.  Se aplică (poate) pe pământ însă (sigur) nu și … în spațiu. Soarele nu se numește Binefăcătorul sau Căldurosul, Luna nu poartă numele de Farul Izbăvitor sau Varza Luminoasă, iar peste câteva luni nu o să avem parte de o Eclipsă de Varză (prin penumbră).partielle-mondfinsternis-teaser

La fel, nu vedem o ploaie de licurici (meteori) și nu admirăm inelele planetei lui George. Deși planeta Uranus nu are inele vizibile, descoperitorul ei (W. Herschel) a denumit-o în cinstea regelui protector (George al 3-lea) însă astronomii au preferat un nume care să nu favorizeze personajele trecătoare, preferând nume mitologice imaginare.

Aluzia anterioară viza evident inelele planetei Daniela, scuzați, Saturn.

De câțiva ani, mass-media românească vuiește despre descoperiri remarcabile ale tinerilor astronomi români, ce pun astfel numele românești pe cer. Mi-a astras atenția poveștii despre noile stele Schela V1, ș.a.m.d.  Ulterior povestea ne elucidează misterul, numele stelei variabile a fost dat de către elevul descoperitor în cinstea comunei sale natale, Schela.

images

 

Mi-am zis: Desigur, de-acum toți astronomii de pe mapamond vor suspina cu gândul la faimoasa deja comună din apropierea Galațiului. Este un nume bun, schela ne urcă mai aproape de cer, doar să nu trepideze (prea tare).

 

Din păcate pentru noi, dar și pentru toți elevii pasionați de astronomie, Uniunea Astronomică Internațională (IAU) alocă nume (unanim acceptate de către comunitatea științică) corpurilor cerești sau a diverselor forme de relief de pe suprafața acestora dacă este cazul.

Stelele variabile nu fac parte din categoria obiectelor ce pot avea nume proprii, ele fiind „botezate” cu indici alfa-numerici, de tipul RR Bufnița Albastră. Bufnița Albastră fiind o constelație  descoperită recent de un consătean de-al meu. (treceți cu vedere ironia)

Ce principiu acționează aici? Simplu, descoperirea unui fenomen asupra unui obiect existent, nu îi schimbă numele (obiectului)! Dacă cineva

xJUPITE5tdescopera variabilitatea benzilor planetei Jupiter (mă refer la dispariția unora din benzi) asta nu înseamnă că Jupiter capătă numele celui ce a descoperit fenomenul.

 

Singurele corpuri ce poartă nume ale unor oameni obișnuiți (sau localități) sunt asteroizii sau cometele, deși la comete denumirea după descoperitori a cam apus, în era cercetărilor computerizate și a detectărilor automate a noilor corpuri cerești.

Apropo, când citiți aceste rânduri, multe stele variabile sunt detectate de programe dedicate, automate, ce scanează cerul periodic și automat depistează steaua variabilă sau .. de ce nu, asteroidul buclucaș.

Mai mult, recent (în ultimii ani) am aflat despre noile stele botezate V1 V2

Descoperirea stelelor variabile Galaţi V6, Galaţi V10, Galaţi V11, Galaţi V12 şi Galaţi V13 ….  Sau, o descoperire cu adevărat frumoasă, o supernovă într-o altă galaxie (M101) dar care în mod ciudat nu poartă numele… descoperitorului! (Felicitări domului Ciprian Vîntdevară)

Acum, steaua lui Ciprian nu are un nume, ci un indicativ: PSN J14021678+5426205 din galaxia M101. Numele, care poate fi dat doar printr-o decizie a Uniunii Astronomice Internaţionale, ar putea fi Regina Maria, sau Iulia Haşdeu, sau Bârlad… sau unul propus de cititori.

La noi în România nu este îndeajuns să descoperi ceva, lucru cu adevărat remarcabil, ci lucrurile trebuiesc să fie cu adevărat EPICE, sau cel puțin EXTRA-ORDINARE.  Degeaba ai descoperit ceva, dacă nu îți poartă numele, sau dacă nu pui tu numele, să ne fălim în lume. Mă întreb ce simte cel ce a descoperit în urmă cu mii de ani, apa-caldă. Sigur, ori locuia în orașul Apa-Caldă, ori acela era numele său.

Teoria Vaticanului ne învață că uneori este bine să se vorbească despre noi, indiferent de-i bine sau de rău.. atâta timp cât numele ne este scris corect. Reclama este sufletul comerțului, iar ambalajul din hârtie și cuvinte poleite, vinde produsul. Numele atrage renumele și prosperitatea și de ce nu … posteritatea?

Într-o țară prăduită de pseudo-științe și convingeri pre-medievale, ce se scaldă într-o lipsă de interes social-instituțional asupra științelor, mai că sunt de acord cu numele proprii acordate stelelor variabile – dacă doar așa societatea românească își conștientizează nevoia de știință.

Doamne Ajută !

The IAU delegates the task to the Sternberg Astronomical Institute in Moscow, Russia. Sternberg publishes the General Catalog of Variable Stars (GCVS), which is periodically (approximately once every two years) amended by the publication of a new „Name-List” of variable stars.[7] For example, in December 2011 the 80th Name-List of Variable Stars, Part II, was released, containing designations for 2,161 recently discovered variable stars; these brought the total number of variable stars in the GCVS to 45,678. Among the newly designated objects were V0654 Aurigae, V1367 Centauri, and BU Coronae Borealis…

Morala – sau o concluzie uluitoare: Când umilința veșniciei ne înconjoară de la mii de ani lumină, pentru români singura cale, de a accede la transcedența universului, este o vecinică pomenire în tabloidele zilei: Avem Valoare, avem nume pe cer, deși, … sunt o auto-infatuare aproape subconștientă ce zace în psihicul colectiv. La ce bun să mai investim în cunoaștere și cercetare, deja avem parte de .. ETERNITATE! (pe cer, și doar în cerul … din mintea noastră)

p.s. 1. Există și nume românești pe cer pe bune, aprobate de către UAI (uniunea astronomică internaționala). Vă invit să le căutați. Cer Senin!

p.s. 2. Tot respectul, considerația și recunoștința tuturor celor ce se ocupă cu această frumoasă activitate astronomică, însă impostura și minciuna sunt incompatibile cu adevărărul pe care-l căutăm printre aștrii.

REFERINȚE și SURSE

https://www.iau.org/public/themes/naming_stars/

https://www.aavso.org/naming-variables

http://stars.astro.illinois.edu/sow/starname.html

http://cdsarc.u-strasbg.fr/afoev/var/edenom.htx

http://www.stellar-database.com/variable.html

http://www.astro.sunysb.edu/fwalter/PHY515/varnames.html

Dă clic pentru a accesa varstars.pdf

http://www.contributors.ro/cultura/ciprian-vintdevara-si-steaua-fara-nume/

(între astre și Eclipsa de Varză)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s