Cele mai rare evenimente astronomice

În mentalul colectiv, cele mai rare evenimente astronomice sunt Eclipsele totale de Soare, care se întâmplă ce-i drept foarte rar pentru un anumit loc de pe Pământ.  Drept exemplu, în Romania un astfel de eveniment s-a produs pe 11 august 1999 , iar următorul va avea loc de abia pe 3 Septembrie 2081! Oare unde vom fi noi atunci?, mă întreb şi eu precum predecesorii noştrii ce priveau tabelele cu eclipsele din viitor.

Cu toate acestea, nu eclipsele sunt cele mai rare evenimente astronomice ce pot fi anticipate. Uneori discul Lunii acoperă aparent anumite planete, fenomenul purtând numele generic de Ocultaţie. Următorul fenomen de acest tip va avea loc chiar recent – 22 mai 2019 -, însă va fi vizibil doar din sudul Africii.

Ocultaţie cu Saturn 22 mai 2019

Simulare Ocultaţie cu Saturn 22 mai 2019 – Africa de Sud

Aceste ocultaţii se produc chiar mai des decât Eclipsele de Soare raportate la un singur loc de pe Pământ. Un fenomen şi mai rar ar fi însă  tranzitul planetei Venus peste discul Soarelui, ce în perioada contemporană are loc de două ori pe secol, ultimele treceri fiind în anii 2004 şi 2012, iar următoarele în 2117 şi 2125.

Însă, un fenomen chiar mai rar ar fi ca în acelaşi timp, cele două planete interioare, să tranziteze Soarele. Folosind aproximări ale evoluţiilor liniilor nodurilor orbitale ale planetelor Mercur şi Venus, astronomii J. Meeus şi A. Vitagliano au putut calcula (încă din anul 2004) cu o precizie de ordinul minutelor (5-30) şi al secundelor de arc (20) următoarele fenomene de acest tip!

Următorul tranzit simultan va avea loc de abia în anul 69 163. Mai jos observăm discul Soarelui, cercul alb, şi cele două planete Venus şi apoi Mercur, tranzitând. Atenţie, nu observaţi niciodată Soarele cu ochiul liber, deoarece veţi orbi! Pentru observarea Soarelui prin instrumente se folosesc filtre adecvate instalate corect.

Tranzitul dublu din anul 69 163

Tranzitul planetelor Mercur şi Venus din anul 69 163

… urmat de către un alt tranzit dublu şi mai spectaculos, dar abia în anul …. 224 508 ! Oare va mai exista specia umană, sau o altă specie inteligentă, care să observe aceste fenomene – atât de rare?

Tranzit dublu in anul 224 508

Tranzit dublu spectaculos în anul 224 508

Un alt fenomen rar, este un tranzit simultan cu o eclipsă de Soare, parţială, totală sau inelară. Tranzitele lui Mercur combinate cu o eclipsă sunt mai dese (un eveniment la câteva sute de ani), iar între tranzitele planetei Venus si o eclipsă mult mai rare (mii de ani).

Eclipsa si tranzit Mercur 6757

Eclipsă şi tranzit al planetei Mercur în anul 6757 observabil din emisfera sudică.

Eclipsa si tranzitul planetei Venus din anul 15232

Eclipsa si tranzitul planetei Venus din anul 15232

La final amintesc şi de o  altă clasă de evenimente speciale, însă nu chiar atât de rare – ocultaţiile reciproce între planete.

Mai jos observăm ocultaţia planetei Saturn de către Jupiter, în vara anului 7541 (17iunie)

Într-un mod comic, cineva care nu ar cunoaşte evenimentul şi s-ar uita pentru prima dată în viaţa la Jupiter prin telescop în momentul maxim al conjuncţiei, ar rămâne surprins de emergenţa aparentă a planetei Saturn. Să sperăm că în viitor vor mai exista astronomi, şi toţi se vor bucura în cunoştintă de cauză de eveniment.

Şi … cine ştie, poate îl vor observa, de la faţa locului!

insta

Pentru cei mai curioşi un articol mai în detaliu, găsim aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s