Sirius B

În data de 18.02.2019, orele 23, am surprins de la Observator companionul mai mic al celei mai strălucitoare stele de pe boltă, Sirius. Am folosit un aparat Nikon D5300 si telescopul cel mare, de 400 mm diametru (focala de 3250 mm).

sirius B

gif animat, decupare din înregistrare.

Am filmat timp de câteva minute companionul, apoi am extras din fişierul camerei cadrele mai clare în care turbulenţa atmosferică era cea mai mică. Prelucrarea acestor imagini (în autostakert) a condus la o imagine generală în care au fost surprinse si stelele apropiate (aparent) de sistemul Sirius.

sirius b folosit la PA

Cunoscând câmpul camerei am pornit apoi la identificarea stelelor din imagine, folosind programul Cartes du Ciel, în care sunt integrate măsurători stelare mai noi (catalogul GAIA).

harta gaia cartes du ciel

harta stelară – Cartes du Ciel – catalogul GAIA

Stele mai strălucitoare (de magnitudinea 8-9) au folosit în măsurători privind unghiul de poziţie şi distanţa reciprocă în minute de arc ce a fost raportată la distanţa în pixeli în imaginea obţinută din înregistrarea lui Sirius.

animatie mare 280

Unghiul de poziţie (cu alb) al stelelor mai strălucitoare faţă de Sirius A  şi unghiul raportat la planul orizontal (cu verde) – irfanview

Astfel am măsurat unghiul de poziţie al companionului în raport cu Sirius A, găsind o valoare de 69.5  grade cu o eroare de +/- 1 grad. Distanţele măsurate în minute de arc (din catalogul GAIA) au fost raportate la distanţa în pixeli din imaginea obţinută. Astfel am obţinut o distanţă A-B de 11.3 secunde de arc +/- 0.8 secunde de arc.

sirius b masurare separatie 2

imagine decupată, folosită la măsurarea distanţei lui Sirius B faţă de Sirius A

Valorile obţinute din măsurători sunt foarte apropiate de valorile raportate de programele de astronomie privind efemerida lui Sirius B.

orbita sirius b

Observăm poziţia lui Sirius B în anii următori, aflat în preajma apoastrului (la cea mai mare distanţă de corpul central, Sirius A)

La final, o concluzie (evidentă), pentru a observa companionul turbulenţa atmosferică este decisivă. În multe alte seri am mai încercat să surprind pe Sirius B, însă fără succes.

Cer senin, cu turbulenţă minimă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s