Anul 4000, Venusienii şi Venetia Burney

Este vorba despre unul din primele romane ştiinţifico-fantastice româneşti (poate chiar primul) scris de către Victor Anestin, cel mai mare popularizator al astronomiei din România de la începutul secolului 20.

Ceea ce mi-a atras atenţia este nu atât viziunea autorului asupra viitorului civilizaţiei umane, cât anumite bănuieli adeverite, sau chiar potriviri de-a dreptul uimitoare.

in anul 4000 1

Romanul a apărut în anul 1899, în fascicule ca suplimente gratuite în revista săptămânal-ilustrată Foaia Populară. Puteţi citi romanul în format electronic pe internet, şi nu voi face un „spoiler” spunându-vă un rezumat, doar voi spicui ce mi s-a părut interesant d.p.d.v. astronomic.

În primul rând trebuie spus totuşi că este vorba despre o călătorie a pământenilor la planeta Venus … la care odată ajunşi, privesc şi prin lunetele venusienilor, ce erau cam aşa…

in anul 4000 2

Sticla respectivă era atât de performantă încât, atenţie…  căci aici vine „profeţia” cea mare.

in anul 4000 3

Ceea ce frapează aici este nu atât pomenirea unei planete exterioare oribitei lui Neptun (bănuită de astronomi încă de la sfârşitul secolului 19) cât numele planetei, nimerit de către Anestin. Este posibil ca Flammarion (al cărui cititor şi traducător înfocat Anestin era) să fi propus acel nume, este posibil ca Anestin să-l fi ales el singur.

Numele planetei a fost un nume propus 31 de ani mai târziu de către o fetiţă de 11 ani din Anglia, Venetia Burney şi ales mai apoi din alte nenumărate propuneri de către membrii Observatorului Lowell din Flagstaff, Arizona.

Photo_of_Venetia_Burney,_aged_11,_c._1929

Venetia Burney

Cum de românul nostru a intuit numele viitoarei planete extra-neptuniene nu ştim. Intuiţie sau ghicit, sau doar raţionament logic, coincidenţa rămâne şi face cinste lui Victor Anestin, fondatorul primei societăţi astronomice române, şi a primei reviste de popularizare a astronomiei din românia, revista Orion.

La final, înserez şi trei instantanee din romanul SF evocat aici pe care dacă nu l-aţi citit încă poate este cazul să o faceţi. Cine ştie ce mai descoperiţi…

in anul 4000 4

in anul 4000 5

Victor Anestin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s