Longitudinea pe Jupiter

Cum s-a ales primul meridian al lui Jupiter ? Întrebarea a fost formulată de către un vizitator, căruia i-am răspuns pe „repede înainte” cu referinţe directe la Marea Pată Roşie (ce este defazată de restul norilor) şi la faptul că raza planetei este stabilită prin convenţie iar rotaţia acesteia este considerată în anumite sisteme de referinţă. Ştim că păturile externe ale atmosferei se rotesc diferenţial, mai rapid la ecuator şi mai lent la poli.

790106-0203_Voyager_58M_to_31M_reduced

Însă încă nu mă mai gândisem la cum s-a definit şi determinat primul meridian pe Jupiter. Am răspuns rapid intuind adevărul: Probabil că primul meridian pe Jupiter a fost şi el ales printr-o convenţie similară modului în care este definită să zicem data iuliană, pornindu-se de la o dată suficient de îndepărtată şi continuîndu-se cu multiplu de rotaţii, precum rotaţiile Carrington de la Soare. Ajuns acasă am căutat totuşi să-mi lămuresc acest aspect, am avut sau nu dreptate ?

p118d

Pentru început, intrăm puţin în detalii şi descoperim că există mai multe sisteme de referinţă în care putem măsura longitudinea pe Jupiter, în funcţie de ecuatorul planetei (System I), de zona temperată, unde se găseşte şi Marea Pată Roşie (System II), sau de nucleul planetei, detectat prin observaţii radio – folosit de către astronomii profesionişti (System III). Pentru astronomia vizuală ne interesează doar primele două sisteme.

JupiterCloud nomenclature 1

Am apelat la „Biblia calculelor astronomice pentru Pc” şi anume la cartea lui Jean Meeus – Astronomical Algorithms. Acolo am găsit primul răspuns satisfăcător, şi anume că există trei meridiane centrale pe Jupiter, în funcţie de sistemul ales, I, II sau III. Primele două se bazează pe rotaţia observată a norilor, al treilea pe rotaţia câmpului magnetic, direct corelată cu nucleul planetei. Se pare că am avut dreptate parţial.

MEUS ALGO JUPI MERIDIAN SOLVED

Uniunea Astronomică Internaţională (U.A.I.) a stabilit în istoria recentă un comitet special care să reglementeze problema coordonatelor pe alte planete, în anul 1976, anticipând întâlnirea sondelor Voyager cu planetele gazoase din anul 1979. Iată cum necesitatea a creeat – impulsionat funcţia şi de această dată.

Încă nu am găsit ce dată de referinţă (ce epocă) a fost considerată de început, pentru rotaţiile celor trei longitudini. Am găsit totuşi o referinţă U.A.I., ce precizează că meridianul zero (însă) pe satelitul Io al lui Jupiter, a fost ales în funcţie de poziţia sub-longitudinii lui Jupiter la prima conjuncţie superioară de după anul 1950,0.

Ca o curiozitate, am găsit o mini istorie într-o pagină dintr-un articol destinat evaluării unei corelaţii între celebra Mare Pată Roşie şi un posibil meridian central. Printul mai jos.

01000001 a t2png

Deja de la începutul secolului trecut era clară imposibilitatea sincronizării dintre pata roşie şi meridian. Rămâne deschisă tema istoriei meridianului central şi a sistemelor joviene de cartografie, până când voi găsi referinţe directe U.A.I.

 

Referinţe pe care vă invit să vă aruncaţi ochiul:

https://history.nasa.gov/SP-467/ch6.htm

http://astroclub.tau.ac.il/ephem/JovMap/index.php#JovMap

http://www.britastro.org/jupiter/programme.htm

https://www.projectpluto.com/grs_form.htm

https://books.google.ro/books?id=FhstfdOsgwoC&pg=PA198&lpg=PA198&dq=history+of+central+meridian+jupiter&source=bl&ots=NzHOIfRPQ7&sig=KOUCa7TntGWxpTntUTwSzxJcLQU&hl=ro&sa=X&ved=0ahUKEwiDw9jRyozZAhUJECwKHVHrBAIQ6AEIXTAL#v=onepage&q=history%20of%20central%20meridian%20jupiter&f=false

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s