Ce poate ascunde un sunet

Este vorba despre sunetul dezintegrării în atmosferă a unui meteoroid, fenomen produs în urma unui bolid observat la ora 8 seara, ora locală, pe 16 ianuarie 2018 în nord-estul Statelor Unite (2018-01-17 01:10 UT).

Evenimentul a fost văzut de sute de oameni ce au descris traiectoria bolidului pe situl IMO-AMSMETEORS (Evenimentul 168 din 2018). Unele camere de supraveghere au înregistrat  explozia de lumină și mai mulți martori  (nr. de 41) au raportat auzirea unui „bubuit șters” la cateva zeci de secunde după explozie, sunet asociat cu dezintegrarea bolidului.

rapoarte_bolid_18ian2018

Căutând rapoartele pe situl IMO, am găsit trei relatări provenite din înregistrările camerelor de luat vederi, după cum vedem mai jos, încadrate într-un triunghi cu laturile de zeci de km (30,8km-39,2km-52,7km). Timpii de sosire ai sunetului extras din înregistrări au fost de 104 secunde, 180 sec (relatare încă „neverificată”), respectiv 235 sec.

Cunoscând viteza de propagare a sunetului în diferitele straturi ale atmosferei, am ales două valori medii extreme ale acesteia (pe drumul sursă-detector), în funcție și de înălțimea probabilă a exploziei, undeva între 30-60 km altitudine, considerând astfel valorile de 305 m/s (pentru o diagonală pornind de la înălțimea de 30 km) și 310 m/s (pentru 60km).

bolid sua_US_standard_atmosphere_1962

Într-un final am considerat o valoare medie de propagare a sunetului de 308 km/s, de unde au reieșit cele 3 cercuri de posibilitate de mai jos, a căror intersecție poate aproxima locul producerii bubuiturii.

Cercul roșu si cel albastru sunt cele mai „sigure”, după cum ele derivă cu certitudine din înregistrări. Cercul galben poate proveni cu mari șanse tot din înregistrare. Cercul rosu mic provine dintr-o relatare a unui martor, precum si cercul alb mic. Bulina albă aflată la intersecția celor 3 surse reprezintă zona cea mai probabilă a exploziei.

triangulatie bolid sua 18ian2018cccc

Câteva concluzii : 1. Este posibil ca prin analiza sunetului să se trianguleze un eveniment, chiar și așa aproximativ.  2. Martorii sunt foarte subiectivi, după cum multe relatări pot induce în eroare, în lipsa altor tipuri de înregistrări. 3. Majoritatea uploaderilor de filme se concentrează doar pe fenomenul luminos, scurtând astfel clipurile. Morala ? Dacă vedeți un bolid ce se dezintegrează în atmosferă, așteptați și sunetul.

p.s. acest eveniment mi-a amintit de un fenomen asemănător produs în România pe 7 ianuarie 2015. Și atunci au existat multe camere ce au surprins fenomenul, iar una chiar cu sunet. Pe baza filmărilor de atunci am reușit să triangulez dezintegrarea respectivului bolid, cu o eroare de doar 20 km față de coordonatele date de NASA.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s