Phaethon, parintele Geminidelor

Maximul curentului de meteori Geminide este preconizat de catre IMO (Organizatia Internationala de Meteori) pentru anul 2017, la ora 08:30 ora Romaniei pe data de 14 Decembrie. Meteorii se vor vedea cel mai bine din afara oraselor, pe un cer senin, favorizat si de faza Lunii ce rasare inspre dimineata, in noptile urmatoare, 12-13, 13-14, 14-15.

geminide2017

Meteorii isi vor face aparitia pe raze in afara cercului rosu centrat in radiant. Constelatii usor de recunoscut in care puteti vedea meteori : Leu, Taur, Orion, Ursa Mare.

Corpul cosmic asociat acestui curent meteoric este un asteroid ce are o orbita de cometa, cu o excentricitate (aplatizare) foarte mare, ce-l apropie de Soare la doar 21 milioane km, cu mult in interiorul orbitei planetei Mercur. De aceea a primit si numele, Phaethon fiul lui Helios – Soarele din mitologia greaca.

orbitphaeton2017

Orbita este inclinata cu 22 grade in raport cu planul orbitei terestre (ecliptic).

Asteroidul Phaethon are un diametru de 5 km, si circula pe orbita cu o viteza medie de 20 km/s, osciland intre 134 km/s ! la Periheliu si doar 8 km/s la Afeliu, intr-un an ce dureaza 17 luni terestre. Acest asteroid-cometa hoinareste pana la 2,4 unitati astronomice, dincolo de orbita planetei Marte, vizitand centura de asteroizi, aproape de orbita lui Ceres.

Acest asteroid lasa sporadic in urma sa (pe orbita) un nor de particule iar atunci cand  Pamantul se apropie de orbita norului cometar, particulele sunt atrase de catre Pamant. Se intampla in jurul datei de 14 decembrie cand observam „ploaia de stele” din constelatia Gemenilor.

ssc2005-04a_Ti encke

Exemplu de flux de particule de origine cometara de-a lungul orbitei cometei Enke.

Anul acesta, activitatea curentului de meteori Geminide coincide si cu trecerea pe langa Pamant, a corpului parinte, Phaethon.

Aici vedeti cateva animatii cu apropierea.

Oportunitatile de observatii stiintifice sunt excelente pentru anul 2017, dupa cum asteroidul se va gasi la o distanta mai mica de-abia in anul 2093, cand se va afla la 3 milioane de km, si nu la 10 milioane km, cum este cazul acum. Cu toate acestea radiotelesoapele terestre planuiesc sa-i stabileasca forma si sa-i detecteze eventualele rabufniri de materie, ce alimenteaza curentul meteoric al Geminidelor.

Post - April 2013 (3)

Imaginile radar obtinute cu telescopul de la Arecibo vor avea o rezolutie foarte mare, de ordinul a doar 15 metri !, si vor constitui o buna baza pentru modelarea 3 D a formei asteroidului.

Cer senin de Geminide.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s