Rendezvous cu Rama

19 Octombrie 2017, Haway – Observatorul astronomic Haleakala – astronomul Robert Weryk de origine canadiana, pe când patrula cerul cu telescopul Pan-STARRS1 în căutare de asteroizi, descoperă un obiect cosmic ce se mișca cu viteză printre stele, asemănător la început cu un „banal” posibil asteroid NEO ( asteroizi potențiali impactori pentru Terra).

Pan-STARRS1 Observatory

Telescopul Pan-STARRS1

20~21 Octombrie, Haway – tînărul astronom Robert Weryk caută prin imaginile achiziționate anterior de către telescop și găsește obiectul în fotografiile obținute cu o seară înaintea descoperirii sale. Analizând orbita posibilă își dă seama că noul corp nu se încadrează în orbitele obișnuite ale asteroizilor sau cometelor din sistemul nostru solar. Imediat contactează un coleg, Marco Micheli din insulele Canare, ce îi confirmă bănuială : obiectul pare a veni din afara sistemului nostru solar.

Se pornește o campanie internațională de observare a noului astru căruia i se calculează o orbită preliminară hiperbolică de tip cometar.

25 Octombrie : Obiectul este raportat la Minor Planet Center (MPC) ca fiind o cometă, și primește indicativul C/2017 U1 (PANSTARRS). Atrage atenția orbita sa ne-mai-întâlnită, aproape perpendinculară pe planul ecliptic.

comet20171025-16

orbita neobișnuită a asteroidului (gif animat)

26 Octombrie : Astronomii ce operează VLT (Very Large Telescope) îndreaptă cele 4 telescoape de 8.2m ale ESO (European South Observatory) din deșertul Atacama, Chille, către fugarul cosmic, însă observațiile efectuate asupra sa nu i-au detectat o nebulozitate specifică nucleelor cometare. Obiectul este re-catalogat ca un asteroid, atribuindu-i-se indicativul A/2017 U1. Natura orbitei obiectului devine foarte curioasă, existând indicii puternice în favoarea unei origini extra-solare. Este primul obiect de acest tip ce este observat de către astronomi.

1280px-Aerial_View_of_the_VLTI_with_Tunnels_Superimposed

cele 4 telescoape VLT

06 Noiembrie : A devenit clar pentru toată lumea că orbita corpului este de tip interstelar. În urma unui schimb de e-mail-uri între șefii diverselor departamente ale Uniunii Astronomice Internaționale (U.A.I.) obiectul capătă indicativul 1I/2017 U1 – unde 1 i mare provenind de la interstelar. Se introduce astfel o nouă clasă de obiecte cerești, obiectele de tip interstelar. Totodată, la propunerea echipei Panstarss și a Universității din Haway, corpul primește pe lângă indicativ, numele Oumuamua (de origine Haway-ana, ce înseamnă mesager din trecut ce a venit să ne viziteze).

 

16 Noiembrie : una din echipele internaționale de astronomi ce studiază asteroizii, echipa programului COL-OSSOS, folosind telecoapele Gemini North Telescope de 8.1m apertură și William Herschel Telescope de 4.2m, confirmă o rotație de aproximativ 8 ore a asteroidului. Totoodată se reliefează forma sa neobișnuită, de elipsoid cu raportul de cel puțin 5:1 (de 5 ori mai lung decât lat). Suprafața asteroidului ce are o ușoară tentă roșiatică  se aseamănă cu cea a asteroizilor îndepărtați din sistemul solar, aflați în centura lui Kuiper.

OumuamuaDrawing_ESO_960

imaginea lui Oumuamua într-o viziune artistică

20 Noiembrie, echipa ESO din Chille publică o nouă curbă de lumină a asteroidului interstelar în care se observă o diminuare considerabilă a strălucirii aparente a acestuia, cu 2.5 magnitudini ( de 10 ori ) în doar 7.3 ore. Acest lucru implică o formă neobișnuit de alungită cu raportul de 10:1 – un obiect de 10 ori mai lung decât lat.

Light curve of interstellar asteroid `Oumuamua

Omuamua : curba de lumină ESO.

20 Noiembrie, apar articole de specialitate din multiple și prestigioase surse precum revista Nature, NASA, ESA, etc, din care aflăm și alte detalii despre vizitatorul din spațiul interstelar. Originea interstelară a lui Oumuamua este susținută atât de viteza sa cât și de orbită.

Obiectul este estimat la o lungime maximă de 400 metri, având un diametru de aproximativ 10 ori mai mic. Viteza sa în momentul trecerii la periheliu (punctul de pe orbită cel mai apropiat de Soare) în data de 9 septembrie 2017 a fost de 88 km/s. O viteză colosală având în vedere și distanța la care se găsea față de Soare, 38 milioane km (în interiorul orbitei planetei Mercur).

La descoperirea sa, 1I/2017 U1 se afla la o distanță de 30 milioane de km față de Pământ.

rendezvous cu rama 1

viziune artistică SF, nava cosmică Rama, de formă cilindrică .

Astronomii îl mai pot observa încă o lună până când obiectul se va pierde în negura sistemului solar. Există și idei mai îndrăznețe, de a lansa în următorul an, o sondă ce ar ajunge din urmă obiectul inter-stelar, folosind alte tehnologii, încă ne-dezvoltate până acum. Din păcate cu metodele actuale de lansare fiind imposibil acest lucru.

Chiar dacă cercetătorii direct implicați în descoperirea acestui prim asteroid l-au denumit Oumuamua, poate un nume mai potrivit ar fi fost Rama, în amintirea seriei stiințifico-fantastice a lui Arthur C. Clarke. Și, cine știe, așa putem visa cum misteriosul obiect a fost lansat în neștiut, în urmă cu sute de milioane de ani, de către o civilizație dornică de explorarea spațiului interstelar. Adio, Rama.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s