O stație spațială în derivă

Este vorba despre stația spațială chinezească Tiangong 1, lansată pe orbită în anul 2011 cu scopul de a dezvolta capabilitățile angenției spațiale chineze de a pune pe orbită în anul 2022 o stație spațială permanentă.  Din 2013 această stație spațială de test nu a mai adăpostit nici un taikonaut (astronaut chinez), în cei doar 15 metri cubi destinați interiorului.

În mod normal astfel de re-intrări în atmosferă sunt controlate astfel încât sateliții să cadă în zone ne-populate, evitând astfel rănirea unor oameni. Se pare însă că experții chinezi au pierdut controlul stației, ce va intra în atmosferă necontrolat în următoarele luni, cândva între lunile noiembrie 2017 – martie 2018.

1133

Vorbim despre un cilindru ce are un diametru de 3 metri și o lungime de 10 metri, ce cântărește 8,5 tone, ce momentan se află pe o orbită cvasi-circulară la o altitudine de aproximativ 300 km. Se estimează că o bună parte din cilindru se va dezmembra și va arde în atmosfera Pământului, însă anumite componente în greutate de pănă la 100 kg  pot ajunge la sol – cum ar fi motoarele de tip rachetă ce erau folosite pentru dirijarea stației.

Rămâne de văzut unde anume va cădea stația, cel mai probabil într-o zonă cuprinsă între latitudinile de +43 Nord si -43 Sud, după cum orbita ei este înclinată cu 42,7 grade în raport cu ecuatorul.  Totuși, neșansa ca un artefat chinezesc spațial să rănească pe cineva este infinitezimală, după cum Terra are suprafața acoperită cu destul de multă apă. Dar, nu se știe niciodată !

tiangong unde Untitled

Dacă doriți să vedeți unde se află acum stația și cam pe unde ar putea să cadă, urmăriți acest link. Fiți atenți, atente, la altitudinea stației, ce momentan este de aproximativ 300 km. Lucurile vor deveni critice când stația va coborâ pe la 100 km – pragul de la care frecarea cu aerul îi va deveni fatală.

Pentru cine vrea să vadă cu ochiul său stația din România va trebui să mai aștepte până în luna noiembrie când vom avea treceri ale stației pe cerul de seară, deci vizibile și de la noi, conform celor de la heavens-above.

Oare când și unde va cădea stația ?

(21.10.2017)

editare 02.04.2018 EPILOG

Staţia spaţială chineză Tiangong 1 a căzut în Oceanul Pacific.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s