La mulţi ani, Voyager 1

“Cum, au fost doar 12 oameni pe Lună ?”, se mira o fetiţă zilele trecute în cupola Observatorului astronomic. “- Da, din păcate, specia umană nu este încă, o specie curioasă cu adevărat de spaţiul cosmic”, a fost răspunsul adresat celor ce aşteptau să privească craterele lunare.

voyager-003

Era cosmică a început recent, cu lansarea primului satelit artificial în anul 1957. De atunci s-au lansat multe sonde de explorare în Sistemul nostru solar, ţintind planetele şi sateliţii acestora, o serie de asteroizi, ba chiar şi comete. Insă, distanţele cosmice sunt cu adevărat astronomice, iar misiunile spaţiale ţin şi ele cont de acest lucru, deoarece dorim să colectăm date în timpul vieţii noastre.

Astfel, doar 5 sonde de explorare au ajuns să capete traiectorii şi viteze corespunzătoare evadării din sistemul solar. A treia viteză cosmică (16,7 km/s) a fost atinsă doar de sondele Pioneer 10 şi 11, (lansate în 1972/73), Voyager 1 şi 2 (lansate în 1977) şi New Horizons (lansată în 2006).

Voyager

În luna septembrie a acestui an, aniversăm o cifră rotundă, 40 ani de funcţionare în spaţiul cosmic a sondei Voyager 1, lansată la 5 septembrie 1977. De-a lungul timpului sonda a vizitat planetele Jupiter şi Saturn, transmiţând date importante despre sateliţii acestora, iar apoi a fost catapultată (asistată gravitaţional) către infinit. În anul 2012 sonda a părăsit Sistemul Solar, ieşind din zona de influenţă a Soarelui, ajungând în spaţiul interstelar, unde îşi va petrece… eternitatea.

stsci-h-p1701b-m2000x1087

Sonda Voyager 1 deţine şi recordul celui mai îndepărtat obiect făcut de mâna omului, aflandu-se în prezent la o distanţă de aproximativ 140 de unităţi astronomice (21 miliarde de km), în direcţia constelaţiei Ofiucus. Undele radio parcurg aceast drum în aproape 16 ore !

Se estimează că sonda va fi operaţională încă câţiva ani, până în jurul anilor 2025 – 2030, când generatorul electric cu izotopi radioactivi de plutoniu 238 nu va mai putea furniza energia necesară funcţionării instrumentelor aflate la bord.

Family_portrait_(Voyager_1)

Sondele Voyager sunt cunoscute în cultura populară şi prin mesajele lor adresate potenţialelor civilizaţii extraterestre, inscripţionate pe celebrele “Voyager Golden Record”, ce conţin sunete şi imagini de pe pământ, selectate de către o echipă condusă de Carl Sagan.

La mulţi ani, Voyager !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s