Revoltă în spaţiu

Cum ar fi ca un astronaut, sau mai mulţi, să deturneze Staţia Spaţială Internaţională şi să o îndrepte spre… Lună, sau chiar… Marte ? Aţi zice că este imposibil, în primul rând din punct de vedere uman, deoarece astronauţii ce ajung acolo trec printr-un sistem riguros de selecţie şi antrenamente. Şi totuşi …

Pe pământ au existat în istorie, ne-numărate cazuri de revolte ale echipajelor împotriva căpitanilor de vase, în lungile călătorii maritime. Oare în spaţiu este la fel ca şi pe pământ, din acest punct de vedere ?  Incredibil, dar adevărat, răspunsul este da.

skylab4_crew1

Şi astronauţii se revoltă … uneori. Este cazul celor 3 astronauţi ( Gerald Carr, William Pogue şi Edward Gibson ) de pe staţia spaţială Skylab 4 (predecesoarea americană a Staţiei Spaţiale Internaţionale), iar evenimentul s-a produs în data de 28 decembrie 1973. Aceştia au încetat orice comunicaţii radio cu Pământul  în aceea zi, petrecându-şi cele 24 de ore relaxandu-se şi privind peisajul terestru de pe orbită.

sl4-143-4706_2

Reacţia NASA a fost una împăciuitoare, în sprijinul derulării în continuare a misiunii, ajustând anumite sarcini ale echipajului, în funcţie de doleanţele acestuia. Concesiile au fost totuşi minime iar misiunea s-a desfăşurat cu succes mai departe. Misiunea s-a desfăşurat între 16 nov 19738 feb 1974, constituind un record de durată pentru acea vreme.

De ce s-au revoltat astronauţii ? În primul rând din cauza programului de lucru foarte încărcat, ce a indus o presiune enormă pe umerii pionierilor spaţiali. Desigur, şi alţi factori au contribuit la „greva spaţială”, durata lungă a misiunii şi lipsa de experienţă anterioară în spaţiu a celor trei.

Dacă până la acest incident astronauţii erau priviţi ca un fel de obiecte propietatea NASA ce executau automat sarcinile misiunii, situaţia s-a schimbat ulterior, specialiştii fiind nevoiţi să ia în considerare şi aspectele psihologice, umane, ale membrilor echipajelor.

 

pentru cei mai curioşi vă recomand acest link.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s