Mayak – un satelit eşuat (din fericire)

      Cu toţii ştim (măcar şi din auzite, de 2-3 ani) de iniţiativa privată (universitar cetăţenească) din Rusia, privind lansarea unui satelit foarte strălucitor pe orbită. Acest satelit ar fi avut rolul de a „demonstra” capacitatea tineretului rus de a lansa un satelit cetăţenesc, şi de a polua indirect cerul nocturn cu încă o lumină artificială, nedorită, pe boltă. Numele său „vestic” Mayak (lb.rusă Маяк ~ lb. română Far ) listat de către americani NORAD ID 2017-042F/42830.mayak-lansareEntuziaştii (non-iubitori de cer) au strâns fonduri suficiente (~ 30 000 euro) pentru conceperea şi lansarea satelitului, în acest an (foto mai sus). Evenimentul a avut loc, pe 14 iulie 2017, când satelitul buclucaş a fost plasat pe orbită cu sprijinul direct al autorităţilor aeronautice ruse – Roskosmos pe o orbită cu înălţimea de ~ 600 km.

M-a amuzat un comentariu de pe unul din forumurile pe care se dezbate tema (şi teama) satelitului, privitor la sumele astronomice cu care Rusia taxează lansările orbitale comerciale şi ajutorul dat acestei iniţiative : ” a team of enthusiasts can launch a satellite into space!” with a lot of subsidizing ! „ (nu cred că mai este nevoie de traducere)

Satelitul de dimenisuni reduse (doar 30cm, un fel de cubesat), odată aflat pe orbită, s-ar fi deschis, precum petalele unei trandafir, într-o piramidă (foto mai jos) cu aria de 16 metri pătraţi  (4 metri pătraţi per latură). Calculele iniţiale arătau că el ar fi ajuns la o strălucire corespunzătoare magnitudinii -10 (atenţie, Luna Plină are ~ – 12) , însă considerând mai multe variabile, se pare că maxim ar fi atins magnitudinea – 5, mai strălucitor decât planeta Venus (– 4 mag) – putând lăsa totuşi chiar umbră la sol.mayak-satelitAici vedem un clip  test de desfacere a petalelor (destul de interesant)

Din fericire, se pare că Farul (mayak) nu a reuşit să îşi pornească „luminile fatidice”, petalele piramidei eşuând în desfacerea lor, conform sitului oficial. dar şi acestui anunţ în acest articol.

La final….

O consideraţie personală :  reuşita rusească ar fi dus poate la o întrecere generală, în lansarea de „Faruri Cosmice”, şi de către tineretul din China, India, Japonia, Sua, şi de ce nu, chiar ţări europene. Prin simpatie şi din spirit de întrecere, a celor ce nu iubesc cerul cu adevărat, dorindu-şi doar iluminarea inutilă a acestuia (deşi există şi utilităţi inventate ale satelitului – ca obiect candelă, de calibrare a magnitudinilor stelare !?  ).

Mai jos observăm echipa rusească Mayak. „Felicitări” iniţiativei, pe care o sper (sperăm) izolată.  Chiar dacă iniţiativa nu ar fi condus la ruinarea cerului astronomic, ar fi fost (şi este) un prim pas periculos către o zonă comercială, cu efecte anti-astronomice, mult prea … „terestre”. Vezi ideile japoneze privitoare la stele căzătoare artificiale, sau idei şi mai vechi privind reclamele de pe cer, ce pot să revină în forme nebănuite încă, de .. poloare luminoasă.

mayak-team

Cine doreşte să încerce o reperare a satelitului, puteţi să încercaţi următoarele linkuri.

  1. link norad
  2. link heavens-above

linkuri adiacente, pentru cei doritori de a citi mai în detaliu.
http://earthsky.org/space/mayak-bright-russian-satellite-july-august-2017
https://forum.kerbalspaceprogram.com/index.php?/topic/162938-mayak-solar-reflector-satellite/
https://geektimes.ru/post/291189/
https://editors.wiki/russias-mayak-satellite-crowd-funded-cosmic-pest-or-welcome-nightly-visitor/
http://www.strf.ru/eng/material.aspx?CatalogId=94456&d_no=116577#.WZ3tW3FLf4Z

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s